Med askorbinsyra som är C-vitamin så mår vi mycket bättre

Den som icke hört talas om askorbinsyra vet kanske likväl vad C-vitamin är för något. Det är två likadana saker och avsevärt viktiga för att vi människor ska känna välmående. Askorbinsyra räknas som antioxidant och dessutom organisk syra. Dock icke samma sak som citronsyra.

Många vet att C-vitaminer är väldigt viktigt. Det har en antioxidativ effekt på andra ämnen som kan finnas i kroppen och som kan vara skadliga. Man kan förstås äta frukt såsom apelsiner och äpplen för att få i sig den viktiga syran, men det är likaså möjligt att använda sig av bra tillskott som ger samma fina fördelar.

Känner du till det här om askorbinsyra?

Det finns otroliga mängder information om askorbinsyra. Ordet har funnits i svenskan sedan 1940 men det är förstås så att flertal hellre säger C-vitamin. Vår kropp behöver detta vitamin av olika skäl, och om vi får C-vitaminbrist så kan det bli farligt och leda till sjukdomar som skörbjugg. c vitamin Vår hud behöver askorbinsyran därför att kunna bygga upp kollagen som finns i bindväven.

Med C-vitamin botar man dock ej så enkelt en förkylning eller snuva. Även om den kan ha en positiv verkan så kan man icke se den som ett botemedel för förkylningar.

Något som man ska fundera på vad beträffar den här typen av vitamin är att lång varmhållning samt åtskilliga uppvärmningar av mat som innehåller askorbinsyra leder till att den bryts ner. Således borde maten inte värmas allt för många gåmger.

Askorbinsyra går att köpa för den som efter färgning önskar bleka sitt hår till vanlig färg igen. Det här är ofarligt och något som flertal har sett fina resultat från.

Risker med C-vitamin

Den som har underskott på C-vitamin riskerar åkommor. I Sverige är skörbjugg trots allt inte så vanligt tack vare att vi har tillgång till bra matvaror med viktiga vitaminer. Dock är en brist ingenting man vill sträva efter.

Man bör ej överdosera, men skulle det hända så försvinner överskott med urinen eftersom syran är vattenlöslig. Exempelvis finns en risk för njursten av för mycket C-vitamin. Men då ska man komma ihåg att det rör sig om kopiösa mängder och icke om en frukt för mycket om dagen.

2006 rapporterades att askorbinsyra samt natriumbensonat kan resultera I en farlig reaktion. Läsk som kombinerar dessa två ämnen bör man helst undvika. Det forskas fortfarande en hel del om C-vitamin och det tycks vara så att det som vi som barn fick veta av doktorn, det vill säga att C-vitaminet är livsviktigt, är riktigt.

askorbinsyra

Köp askorbinsyra I fysisk butik alternativt på webben

Numera så kan man handla askorbinsyra i helt vanliga matbutiker. Vitaminet brukar finnas bland kryddorna. Det tycks vara så att det är bäst att ta pulvret oralt och man kan se fram emot samma verkan med pulvret som man får via en annan källa som exempelvis en frukt som är rik på C-vitaminet.