Är man en kolsyreälskare så känner man säkert till både Wassermaxx och Sodastream. Båda är ledande varumärken när det gäller kolsyremaskiner och producerar relativt likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är lite dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga och användbara produkter till lite lägre pris. Idag ägs båda dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är egentligen Soda Club och Sodastream exakt samma sak – bara att man marknadsför produkterna under olika namn i olika länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx däremot marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk och professionellt bruk. En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man också fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Genom denna kran får man sedan sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har också vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt och fräscht som möjligt. Det är en ganska viktig sak att komma ihåg med alla kolsyrade drycker, att om vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I varmt vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i kontakt med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i många år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde på 1800-talet börja framställa detta på konstgjord väg. På naturlig väg kan man få fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så exempelvis mousserande vin och öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är också en mycket effektiv smakbärare så alla goda drycker blir ännu lite godare med kolsyra i. När det gäller vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker skönt på tungan och ger känslan av att man har renat sig. Därför har många människor blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från affären. När man sedan druckit upp sitt mineralvatten så släpar man tillbaka flaskorna till affären för återvinning. Om man har en Wassermaxx eller Sodastream hemma så kan man enkelt få kolsyrat vatten av sitt eget – betydligt billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin och påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in relativt snabbt, i synnerhet om det bara är vatten man dricker. Om man gillar sitt bordsvatten smaksatt så tar det lite längre tid då aromer är ganska dyra. Dock får man precis den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara svårt att hitta på flaska. När det gäller vilket märke som är bättre än det andra är det omöjligt att svara. Produkterna är idag så pass lika att det oftast är en fråga om personlig smak. Wassermaxx faller vissa människor i smaken, medan Sodastream passar bättre för andra. Handlar det enbart om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.