Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns många olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi stoppar i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte hälsosamt.
Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera skilda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar bara ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.
Noll kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och äger samma granulering som strösocker.
Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullkomligt kolhydratfria, ger blott sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker endast sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp raskt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från somliga andra sötningsmedel, ej en laxerande verkning vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.