Allsidig användning av en tablettpress för tillverkning av hälsokost

Tabletter är en bra uppfinning. Tabletterna gör det enklare att äta medicin och kosttillskott. Nu kan du pressa tabletter hemma med en tablettpress. Glukosamintabletter är bara en av alla de tabletter som kan tillverkas.

mikrokristalinsk

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

Du behöver inte köpa en ny tablettpress varje gång du ska göra tabletter. När dina glukosamintabletter är klara kan du fortsätta med nya sorter.

De är ett fall för sig. De fungerar mot ledsmärtor genom en process som tar 3 veckor att komma igång. De blir som smörjolja i dina leder. Tills helt nyligen var de fortfarande kosttillskott.

Sen klassade läkemedelsindustrin glukosamintabletterna som läkemedel. Man minskade också den rekommenderade dosen till 625 mg två gånger dagligen. Dosen måste vara mycket högre om den ska ha effekt på smärtan.

Dosen lindrade men botade inte. Då skrev läkarna ut dyra tabletter istället. Om man vill ha de starkare tabletterna kan man köpa de som är avsett för djur. Där fick ni läkemedelsindustrin.

Det som gör det så smidigt att jobba med olika projekt är att man kan använda sig av metoder som gör att det blir lätt att hålla stans och andra delar av maskinen ren. Självklart är det så att släppmedlet som man använder hjälper till. Men formen på maskinen är också sådan att det är lätt att hålla rent.

Du kan pressa i olika volymer

Rätt tablettpress ger rätt volymer. magnesiumstearat
Det tar visserligen längre tid.

Tekniken är mycket avancerad. Tabletterna pressas under högt tryck. Olika former ger olika utseende.

Pressen kan tillverka tusentals tabletter i timmen. Du hittar tablettpressar via https://www.lfatabletpresses.com/.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Den kraftfulla motorn gör att tillverkningen går lekande lätt.
En högpresterande maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Klibbmedlet håller ihop tabletten och släppmedlet gör att den släpper från stansen. Vissa ingredienser kan stansas till tabletter i sig självt.

Om du provar att stansa socker kanske du aldrig får loss stoppet. Samma sak gäller för andra ämnen. De är avsedda för kapslar.

Akaciagummfiber är ett vanligt klibbmedel. Det vanligaste medlet är ändå mikrokristallinisk cellulosa. 20% inblandning är vanligt men det finns ingen övre gräns.

Magnesiumstearat är ett vanligt släppmedel. Köp allt du behöver hos allt-fraktfritt.se.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Ska du göra små volymer måste du ändå ha maskiner. Eller blanda för hand med en stor plastsked och titta på vad man gör.

Du börjar med klibbmedlet. Sedan mixar du i släppmedlet, blanda i max 5 minuter. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. Eller köp en hårdhetsmätare.

Om du vill att det ska gå riktigt snabbt så ska du välja 32 huvuden. Då kan det behöva blandas in flödesmedel så det rinner snabbt nog i maskinen. Det kan behövas för att snabba på tillverkningen.

Det är vanligt att blanda i lite färg också. Man kan också sätta till sprängmedel så tabletten löses upp snabbt i magen, eller medel som gör att den tar lång tid att lösa upp och blir en deposittablett.
Du kan stansa vitaminer om du skulle behöva.

Det är viktigt att hålla rent

Tabletter som ska intas som medicin eller kanske som kosttillskott får inte komma med bakterier eller ämnen som är farliga för oss människor. Det är också därför som de som jobbar med tablett tillverkning måste hålla en så hög nivå på renlighet.

Man rengör tablettpressen både efter och inför start. Ytorna kontrolleras noggrant så att man kan säkra sig om att inget från tidigare produktion finns kvar. Då kan din blandning bli skadlig.

Vissa ingredienser kräver att du är extra noggrann. Då följer man procedurer som innefattar hur de som tillverkar tabletterna är klädda.

Medel som skyddar

En liten tablett som stansas fram av en tablettpress får inte falla sönder. Om du använder fel metod så kan det hända. Vissa klibbmedel innehåller mikrokristallinisk cellulosa och då brukar det gå bra.

Då håller den länge. De blir mer attraktiva att använda. Du kan oftast köpa till fler verktyg. Då går tillverkningen lättare. Stansens hårdhet kan också ställas in.

Skydda maskinen genom en korrekt användning. Den kan då vara till nytta för många projekt och tillverka tusentals tabletter på mycket kort tid.